Author Archives: DVD

  • -

Slava DVD-a Bajna Bašta

Category : Aktuelno

Kako tradicija nalaže, i ove godine naše vatrogasno društvo je obležilo svoju krsnu slavu Svetog Đorđa – Đurđevdan. Skromnije nego ranijih godina, zajedno sa članovima i prijateljima uranak je počeo sečenjem slavskog kolača u vatrogasnom domu a zatim se krenulo u vožnju gradom. Druženje je nastavljeno u Klubu 93 vatrogasne stanice. Domaćin ovogodišnje slave je Peđa Lukić. Sledeće godine domaćin slave je Bojan Avramović.


  • -

Pokazna vežba iz 1983. godine

Tags :

Category : Aktuelno

Dok je vatre, biće i vatrogasaca, govorio je Pera Rakić, koji je punih 30 godina bio komandir Dobrovoljnog vatrogasnog društva u Bajinoj Bašti

Čovek se zaista prijatno oseća što ima priliku da piše o legendi Bajinobaštanskog društva, Peri Rakiću i Dobrovoljnom vatrogasnom društvu.

Mala je razlika o njihovom rođenju. Pera je rođen 1928. godine a Dobrovoljno vatrogasno društvo 1933. godine. I on i društvo imali su puno problema od rođenja. Godina malo, a iskušenja na pretek. On, bez oca, sa majkom i 5 sestar i braće, a društvo je raspolagalo sa skromnim materijalnim sredstvima: ručne pumpe i dvokolica sa buradima za vodu.

Tako se razvijao on, cepajući drva da bi zaradio za novo odelo, za porodicu…

Posle rata Pera je bio prvi komandir i tu funkciju obavljao 30 godina. Kao vrlo vešt, plemenit i talentovan vatrogasac okupljao je ljude sličnih odlika. Među veterane tog doba svrstavaju se : Vlaja Lazarević, Milisav Karadarević, Ljubo Nedeljković, Đorđe Jovanović i mnogi drugi koji su uspešno gasili požare pilane “Crnog vrha”, Invalidskog doma, šume u “Zvezdi”…

Pionir kajakaškog sporta, izrađujući sam kajake sebi i drugima bezbroj puta je zaronio u plahovitu Drinu spašavajući tuđe živote rizikujući svoj život. I ne samo to. Sto puta je dao krv i spasao sto života.

Stekao je porodicu, ali ista ga sasvim nije osvojila. Neobično se predavao društvu, prijateljima, čaršiji. Njegovom zaslugom sagrađen je Vatrogasni dom i opremljena profesionalna vatrogasna jedinica.

Osnivanjem profesionalne vatrogasne jedinice DVD je u pogledu gašenja požara i spašavanja ljudi i imovine ugroženih požarom i drugim nepogodama, nije izgubio na značaju. Naprotiv, statistika pokazuje da je u proseku na intervenciji bilo jedan profesionalac a tri dobrovoljca.

Pored osnovnih zadataka, može se reći da su vatrogasci nosioci kulturno – zabavnih manifestacija. U živom sećanju se “Prvomajske proslave”, bakljade, parade i javne pokazne vežbe.

Nepremostiv jaz među generacijama gazio je kao od šale. Vrlo omiljen i popularan među omladinom i svojom decom, uključio je podmladak kao generaciju budućnosti vatrogastva.

Ali, kao veliki veseljak, i oštrog jezika, jednog dana su ga smenili. Zapamtio sam tada šta mi je rekao: „Oni su me slušali, a posle saslušavali.“

A da krv nije voda od 1980. godine do danas, pokazalo je vreme. Od te godine funkciju komandira Vatrogasnog društva vrši viši vatrogasni oficir Nedeljko Rakić koji je i komandir profesionalne jedinice Vatrogasnog odeljenja MUP-a.

DVD u kontinuitetu radi i do današnjih dana sa vrlo izraženim teškoćama u poslednje vreme. Nedovoljno sredstava za finansiranje osnovnih delatnosti doprinosi nedostatku podmladka i druženju dobrovoljnih vatrogasaca kroz obuku, takmičenja i manifestacije.

Međutim, Pera je govorio: “Dok je vatre biće i vatrogasaca!“

Kad posle obavljenog posla sedi ispred „Evrope“ i kad ga pitaju šta radi, on odgovori: „Bolje je kad ne radim!“

Njegovi najbliži kažu da im je ostavio neizmerni kapital: lepu reč, blagostanje i puno hvale za svakog ko ga je poznavao. A takvih je mnogo…

Milija Đokić

Pogledajte pokaznu vežbu iz 1983. godine

 

 


  • -

Kurs za zvanje Vatrogasac

Category : Aktuelno

Dana 20. novembra 2011 godine u sali vatrogasnog doma, uručene su diplome sa stečenim zvanjem Vatrogasac, članovima DVD Bajna Bašta koji su prethdnog dana uspešno položili ispit pred Stručno tehničkom komisijom OVS.
Pripremanje kandidata po Pravilniku o stručnom osposobljavanju i sticanju zvanja VSS za zvanje Vatrogasac, počelo je 01.oktobra, a završeno 19. novembra polaganjem ispita. Kurs je uspešno završilo 28. kandidata, većinom srednjoškolskih đaka koji su ove godine sa podnetim pristupnicama učlanjeni u DVD. Takođe sa uspehom pohađali su Kurs i radnici Vojne ustanove Tara. Svi kandidati pokazali su na ispitu vrlo dobro znanje iz svih oblasti predviđenih za ovaj nivo obuke, sa prosečnom ocenom 3,88.
Ovim je Dobrovoljno vatrogasno društvo Bajna Bašta, osim masovnosti, dobilo na kvalitetu podmlađenog članstva, jer je ovo treći po redu kurs za zvanje Vatrogasac od 2006.godine.
Istog dana uručena su zvanja Vatrogasac Prve klase za 14. vatrogasaca, članova Operativne vatrogasne jedinice koji su zvanje vatrogasca stekli u predhodnom periodu. U čin Vatrogasnog podoficira prevedeno je 6. članova, a u čin Vatrogasnog oficira prevedeni su 2. člana Operativne vatrogasne jedinice.
Diplome su uručili: Predsednik Opštinskog vatrogasnog saveza Bajina Bašta, Viši vatrogasni oficir Gosto Stojanović -za zvanje Vatrogasac, Komandir Operativne vatrogasne jedinice DVD Bajna Bašta, Vatrogasni oficir Petar Rakić – za zvanje Vatrogasac Prve klase i Predsednik Okružnog vatrogasnog saveza zlatiborskog okruga, Viši vatrogasni oficir Radosav Bošković- za zvanja Vatrogasni podoficir i Vatrogasni oficir.
Nakon obavljenog ceremonijala uručivanja diploma, pripremljen je zajednički koktel za sve članove DVD.


  • -

Dan vatrogasno-spasilačke jedinice Bajina Bašta

Category : Aktuelno

Povodom Dana vatrogasnih i spasilačkih jedinica deca predškolskog uzrasta iz dečijeg vrtića “Neven” bila su u poseti Vatrogasno spasilačkoj jedinici u Bajinoj Bašti.

Deca su upoznata o osnovnim stvarima koja bi trebalo da znaju ukoliko dođe do požara u njihovoj blizini kao i o radu vatrogasne jedinice u Bajinoj Bašti.


  • -

Kamp za vatrogasni podmladak „Zaovine 2010“

Category : Aktuelno

U periodu 3-10 avgusta 2010 godine održan je Prvi kamp za vatrogasni podmladak u Zaovinama na planini Tari. Kamp je realizovan u saradnji sa Izviđačkim odredom Bajina Bašta koji raspolaže sa prigodnim smeštajem, trpezarijom i učionicom.

Program Kampa omogućio je učesnicima po želji i boravak roditelja, što su pojedini iskoristili uključivši se aktivno u realizaciju pojedinih aktivnosti (izletničke šetnje, pripremanje hrane i dr.)

Za vreme Kampa izvedena je obuka učesnika po programu VSS, a na kraju organizovano polaganje za zvanja Pionir vatrogasac i Pionir vatrogasac prve klase. Svi učesnici u Kampu pokazali su veliko interesovanje za oblast zaštite od požara i briljantno znanje na polaganju ispita. Na završetku kampa organizovali su improvizovanu vežbu za roditelje i posetioce Kampa.

Slike sa kampa-klikni….ovde