Author Archives: DVD

  • -

Слава ДВД-а Бајна Башта

Category : Актуелно

Како традиција налаже, и ове године наше ватрогасно друштво је облежило своју крсну славу Светог Ђорђа – Ђурђевдан. Скромније него ранијих година, заједно са члановима и пријатељима уранак је почео сечењем славског колача у ватрогасном дому а затим се кренуло у вожњу градом. Дружење је настављено у Клубу 93 ватрогасне станице. Домаћин овогодишње славе је Пеђа Лукић. Следеће године домаћин славе је Бојан Аврамовић.


  • -

Показна вежба из 1983. године

Tags :

Category : Актуелно

Док је ватре, биће и ватрогасаца, говорио је Пера Ракић, који је пуних 30 година био командир Добровољног ватрогасног друштва у Бајиној Башти

Човек се заиста пријатно осећа што има прилику да пише о легенди Бајинобаштанског друштва, Пери Ракићу и Добровољном ватрогасном друштву.

Мала је разлика о њиховом рођењу. Пера је рођен 1928. године а Добровољно ватрогасно друштво 1933. године. И он и друштво имали су пуно проблема од рођења. Година мало, а искушења на претек. Он, без оца, са мајком и 5 сестар и браће, а друштво је располагало са скромним материјалним средствима: ручне пумпе и двоколица са бурадима за воду.

Тако се развијао он, цепајући дрва да би зарадио за ново одело, за породицу…

После рата Пера је био први командир и ту функцију обављао 30 година. Као врло вешт, племенит и талентован ватрогасац окупљао је људе сличних одлика. Међу ветеране тог доба сврставају се : Влаја Лазаревић, Милисав Карадаревић, Љубо Недељковић, Ђорђе Јовановић и многи други који су успешно гасили пожаре пилане “Црног врха”, Инвалидског дома, шуме у “Звезди”…

Пионир кајакашког спорта, израђујући сам кајаке себи и другима безброј пута је заронио у плаховиту Дрину спашавајући туђе животе ризикујући свој живот. И не само то. Сто пута је дао крв и спасао сто живота.

Стекао је породицу, али иста га сасвим није освојила. Необично се предавао друштву, пријатељима, чаршији. Његовом заслугом саграђен је Ватрогасни дом и опремљена професионална ватрогасна јединица.

Оснивањем професионалне ватрогасне јединице ДВД је у погледу гашења пожара и спашавања људи и имовине угрожених пожаром и другим непогодама, није изгубио на значају. Напротив, статистика показује да је у просеку на интервенцији било један професионалац а три добровољца.

Поред основних задатака, може се рећи да су ватрогасци носиоци културно – забавних манифестација. У живом сећању се “Првомајске прославе”, бакљаде, параде и јавне показне вежбе.

Непремостив јаз међу генерацијама газио је као од шале. Врло омиљен и популаран међу омладином и својом децом, укључио је подмладак као генерацију будућности ватрогаства.

Али, као велики весељак, и оштрог језика, једног дана су га сменили. Запамтио сам тада шта ми је рекао: „Они су ме слушали, а после саслушавали.“

А да крв није вода од 1980. године до данас, показало је време. Од те године функцију командира Ватрогасног друштва врши виши ватрогасни официр Недељко Ракић који је и командир професионалне јединице Ватрогасног одељења МУП-а.

ДВД у континуитету ради и до данашњих дана са врло израженим тешкоћама у последње време. Недовољно средстава за финансирање основних делатности доприноси недостатку подмладка и дружењу добровољних ватрогасаца кроз обуку, такмичења и манифестације.

Међутим, Пера је говорио: “Док је ватре биће и ватрогасаца!“

Кад после обављеног посла седи испред „Европе“ и кад га питају шта ради, он одговори: „Боље је кад не радим!“

Његови најближи кажу да им је оставио неизмерни капитал: лепу реч, благостање и пуно хвале за сваког ко га је познавао. А таквих је много…

Милија Ђокић

Погледајте показну вежбу из 1983. године

 

 


  • -

Курс за звање Ватрогасац

Category : Актуелно

Дана 20. новембра 2011 године у сали ватрогасног дома, уручене су дипломе са стеченим звањем Ватрогасац, члановима ДВД Бајна Башта који су претхдног дана успешно положили испит пред Стручно техничком комисијом ОВС.
Припремање кандидата по Правилнику о стручном оспособљавању и стицању звања ВСС за звање Ватрогасац, почело је 01.октобра, а завршено 19. новембра полагањем испита. Курс је успешно завршило 28. кандидата, већином средњошколских ђака који су ове године са поднетим приступницама учлањени у ДВД. Такође са успехом похађали су Курс и радници Војне установе Тара. Сви кандидати показали су на испиту врло добро знање из свих области предвиђених за овај ниво обуке, са просечном оценом 3,88.
Овим је Добровољно ватрогасно друштво Бајна Башта, осим масовности, добило на квалитету подмлађеног чланства, јер је ово трећи по реду курс за звање Ватрогасац од 2006.године.
Истог дана уручена су звања Ватрогасац Прве класе за 14. ватрогасаца, чланова Оперативне ватрогасне јединице који су звање ватрогасца стекли у предходном периоду. У чин Ватрогасног подофицира преведено је 6. чланова, а у чин Ватрогасног официра преведени су 2. члана Оперативне ватрогасне јединице.
Дипломе су уручили: Председник Општинског ватрогасног савеза Бајина Башта, Виши ватрогасни официр Госто Стојановић -за звање Ватрогасац, Командир Оперативне ватрогасне јединице ДВД Бајна Башта, Ватрогасни официр Петар Ракић – за звање Ватрогасац Прве класе и Председник Окружног ватрогасног савеза златиборског округа, Виши ватрогасни официр Радосав Бошковић- за звања Ватрогасни подофицир и Ватрогасни официр.
Након обављеног церемонијала уручивања диплома, припремљен је заједнички коктел за све чланове ДВД.


  • -

Дан ватрогаснo-спасилачке јединице Бајина Башта

Category : Актуелно

Поводом Дана ватрогасних и спасилачких јединица деца предшколског узраста из дечијег вртића “Невен” била су у посети Ватрогасно спасилачкој јединици у Бајиној Башти.

Деца су упозната о основним стварима која би требало да знају уколико дође до пожара у њиховој близини као и о раду ватрогасне јединице у Бајиној Башти.


  • -

Камп за ватрогасни подмладак „Заовине 2010“

Category : Актуелно

У периоду 3-10 августа 2010 године одржан је Први камп за ватрогасни подмладак у Заовинама на планини Тари. Камп је реализован у сарадњи са Извиђачким одредом Бајина Башта који располаже са пригодним смештајем, трпезаријом и учионицом.

Програм Кампа омогућио је учесницима по жељи и боравак родитеља, што су поједини искористили укључивши се активно у реализацију појединих активности (излетничке шетње, припремање хране и др.)

За време Кампа изведена је обука учесника по програму ВСС, а на крају организовано полагање за звања Пионир ватрогасац и Пионир ватрогасац прве класе. Сви учесници у Кампу показали су велико интересовање за област заштите од пожара и бриљантно знање на полагању испита. На завршетку кампа организовали су импровизовану вежбу за родитеље и посетиоце Кампа.

Слике са кампа-кликни….овде