Позив у помоћ

  • ТЕЛЕФОНИ:

  • ВАТРОГАСЦИ 193
  • ХИТНА ПОМОЋ 194
  • ПОЛИЦИЈА 192

Саобраћајна несрећа, пожар, изненадна болест,су догађаји који ретко кога остављају равнодушним. У таквим приликама људи од шока или у паници не знају шта учинити, ипак потребно је остати присебан и тражити помоћ

 

 

Како поступити:

 

Станите и размислите где се налазите,

Назовите 93.  Ако зовете преко мобилног, потребно је откуцати позивни број општине у којој се налазите. Не рачунајте да су већ други дојавили о догађају.

Почните разговор одмах говорећи полако и разговетно те покушајте укратко описати специфичну природу несреће(шта гори,који спрат) те наведите посебне околности (има ли унесрећених или угрожених те има ли посебних опасност нпр. од експлозије)

Наведите тачну адресу места несреће и лично дочекајте помоћ

Будите спремни дати даљње информације и личне податке (име и презиме),

Завршите разговор када Вам служба коју сте контактирали то дозволи,

Не телефонирајте на линији док не дође помоћ. Служба коју сте контактирали можда треба даљње информације.
Запамтите да дојава мора бити кратка и јасна а Ви морате остати присебни. Забележене су дојаве где лица која позивају телефоном услед доживљеног шока нису знали рећи на којој се адреси налазе.

Ваш разговор неће одложити упућивање помоћи, јер помоћ може бити упућена и док је разговор у току.

У многим ситуацијама можете деловати за време док позвана помоћ стиже. У том случају пажљиво саслушајте савет диспечера уколико Вас он саветује телефонски или следите следеће савете:

·            покушајте уклонити опасност односно угасити пожар но само ако то можете учинити без опасности за себе или друге,

 

·            затражите помоћ комшије или пролазника,

 

·            покрените евакуацију људи и имовине из угроженог простора,

 

·            могуће последице догађаја не треба подцјењивати нити прецјењивати. Дјелујте тако да спречавате панику,

 

·            побрините се да неко сачека ватрогасце на улазу у објекат и заповеднику јединице пренесе битне информације,

 

·            уколико је то могуће, побрините се за очување трагова несреће. Намерно уништавање или прикривање трагова несреће уједно је кривично дело.